tisdag 18 mars 2014

Namnkunnig.

Ibland far tankarna lite hit och dit. Nu senast har jag funderat på att vi alla egentligen är ganska namnkunniga. Väldigt ofta får man höra "men jag är ju så dålig på namn" och "jag kommer aldrig ihåg vad någon heter". Jag är en av dem. Jag har både dåligt namn- och ansiktsminne. Ibland kan det hända att någon hälsar på mig och jag har ingen som helst aning om vem den personen är.

Sen började jag fundera. Egentligen vet jag namnet på en hel hög med människor. Ta bara mina vänner på Facebook som exempel. Jag har 341 vänner på Facebook, och jag kan säga med gott samvete att jag vet namnet på varenda en. En handfull av mina Facebookvänner har jag inte träffat IRL, de är sådana som jag lärt känna på nätet. Jag skulle knappast känna igen dem om de kom emot mig på gatan, men likväl kan jag namnet på dem.

Sedan finns det andra personer i ens liv också; lärare, chefer, släktingar, kändisar o.s.v. som man kan namnet på. Det är en hel massa personer! Undrar egentligen hur många namn man har sparat i hjärnan? Flera tusen? Mycket är det i alla fall. Hjärnan är en bra mackapär.

Så, när man säger att man är dålig på namn så kanske man inte är det egentligen. Eller så tar det bara en god stund att lära sig någons namn. Tänk också till exempel på lärare som har en klass på 20 elever, hur många namn har då inte dom att hålla reda på? När jag praktiserade på ett eftis tog det inte länge förrän jag kunde namnet på alla tio (nu kommer jag bara ihåg kanske 3-4 namn av dem).

Som en liten parentes: En annan sak med Facebook är ju att man har ett fantastiskt kontaktnät bara där. Tänk, 341 Facebookvänner som på ett eller annat sätt kan hjälpa mig, till exempel i karriären. Wow! Det är ju fantastiskt bra! Tänk hur det var förr, då hade man kanske inte på samma sätt samma kontaktnät samlat på ett och samma ställe.

Men, jag måste ändå konstatera att mitt ansiktsminne är och förblir dåligt. Och att koppla namn till ansikte kan också vara ett problem. Så bli inte förolämpad ifall du hälsar på mig och jag ser oförstående ut eller inte hälsar tillbaka.1 kommentar:

  1. Värst är det när man kommer ihåg bara ansiktet, inte vad hon/han heter och inte varifrån man känner en. Då är det bara snabbt "hej" och hoppas att den andra inte börjar prata med mig.

    SvaraRadera