söndag 13 juli 2014

Det här med finskan (igen).

Jag har alltid varit dålig på finska. Det beror på att jag kommer från en helt svenskspråkig ort (när jag växte upp) där man inte behövde finskan i vardagen. Jag gick grundskolan på svenska. Visst "lärde" vi oss finska från tredje klass som alla andra finlandssvenskar, men vi lärde oss egentligen ingenting. Lite ordförråd, lite grammatik. Engelska var lättare - det fick man gratis från dator och tv.

Jag lärde mig finska (bättre) när jag flyttade till Åbo som 16-åring. Då var jag tvungen att tala finska i butikerna, i alla fall säga "ole hyvä" och "kiitos". Mer och mer lärde jag mig och nu pratar jag väl finska sådär. Jag blir förstådd i alla fall. Nu kan jag samtala på finska istället för att bara säga några ord. Be mig inte skriva på finska, det blir bara knas.

Det ironiska med det hela är att jag jobbar som översättare, från finska till svenska. Dessutom måste jag prata finska på jobbet varje dag. Jag har lätt att förstå skriven finska men ibland kommer det svåra ord som till exempel "tiukkapipo" vilket inte har ett motsvarande ord i svenskan, jag översatte det till "humorbefriad".

Jag förstår också finska bra. Jag ser till exempel på Poliisit från JIM och förstår vad de säger. En del dialekter kan jag ha svårt för och helst ska man prata ganska långsamt. Jag vet själv att jag pratar snabbt och försöker på samma sätt prata snabbt på finska vilket gör att talet blir grötigt och stammigt. Dessutom har sambon (som talar flytande finska) påpekat att jag pratar finska med en blandning av Turun murretta (Åbodialekt) och finska...

Nå, jag försöker i alla fall prata, och jag är tvungen. Jobbar man i södra Finland är det en fördel att kunna båda inhemska. Hittills har ingen klagat!

1 kommentar:

  1. Jag har hört dig tala finska och det lät riktigt vackert. Men tänk Anna att jag som är helt finskspråkig måste klara mig här i Skåne. Så småningom börjar det nog låta mera och mera familjärt. Det är bara grannen Mats som talar någonting helt obegripligt :D

    SvaraRadera