tisdag 8 juli 2014

Disponera tid.

En bekant på FB satte upp den här bilden för några minuter sedan: 


Och jag började fundera, som den funderaren jag är. Ett dygn har 24 timmar, delat på tre får man åtta timmar. Det betyder åtta timmar sömn, åtta timmar arbete och åtta timmar fritid. Perfekt dygnsfördelning - i teorin.

Praktiskt ser det helt annorlunda ut. Ta mig som exempel. Jag jobbar ofta kvällar vilket betyder att jag börjar jobba kl. 12 och slutar kl. 20. När jag jobbar kvällar brukar jag vakna runt 9-tiden på morgonen för att hinna duscha, klappa katterna, dricka kaffe o.s.v. (dessutom gillar jag att vakna ordentlig före jag far till jobbet och det brukar ta en stund). Bussen går 10:45 för att jag ska hinna med nästa buss som går 11:20. Dit far en timme och en kvart till bussresor, vilket jag inte räknar som fritid. Sedan är jag på jobb åtta timmar. När det väl är dags att gå hem kl. 20 måste jag vänta på bussen i en timme. Dit far en timme av min "fritid". Sedan åker jag buss i nästan en timme - en till timme av min "fritid".

Tre timmar av min "fritid" försvinner enbart av resor till och från jobbet (när jag jobbar kväll). Jag klagar inte - det är jag själv som valt min arbetsplats. Det är bara ett konstaterande. Dessutom får jag antagligen någon sorts skattelättnad i nästa deklaration.

En och en halv timme försvinner på morgonen för att jag måste göra mig färdig för jobbet. Igen - ett eget val. Men sen igen, om jag bara skulle vakna och springa till bussen utan att vakna ordentligt skulle jag knappast göra bra ifrån mig - jag skulle göra trötta, dumma misstag. Visst kan jag göra misstag nu också och ibland har jag varit trött, men oftast beror det på icke-erfarenhet.

Så, vad är då fritid av mina fördelade timmar? Eftersom jag försöker sova åtta timmar per natt (vilket nästan aldrig funkar) är min fritid räknat från när jag kommer hem från jobbet fyra timmar. Det stämmer ganska bra. Fyra timmar försvann alltså från min fritidsdel för att göra mig färdig för jobbet, åka till jobbet och komma hem från jobbet.

Igen måste jag poängtera att jag gillar mitt jobb, det är inte där som felet ligger. Egentligen finns det inget fel någonstans, det är bara såhär verkligheten ser ut. Ett jobb tar mycket tid av din vardag. Så är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar